Веднага след назначаването на служебното правителство, БСП започна да възвръща позициите си в държавната бюрокрация. Те използваха марионетката си, в лицето на президента Радев, и канализационната вода протече през целия държавен апарат. Министърът на правосъдието, посочен от Радев, уволни главния директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” Гергана Георгиева. След това министърът посочи Свилен Цветанов за главен директор и така старият отбор на БСП в сектора беше събран. Така, веднага след като БСП превзеха Главна дирекция не се забавиха с това да пренаредят старите си кадри обратно на властови позиции. Както хората знаят добре, този феномен се бе наблюдаван в целия държавен апарат, като дори началникът на полицията беше сменен от служебното правителство.

Комендант Анатоли от Софийския затвор (вдясно) с известния Митко Спасов (Бемката), който е известен с измъчването на затворници

Всъщност, голяма грешка беше допусната през 2009 г., когато правителството на ГЕРБ остави бюрократи лоялни към БСП и много от тях се спотайваха в сенките, чакайки завръщането си. Сред тях са Ивайло Йорданов, Цветан Цветков и Цветан Цветанов в Главна дирекция – националният пенитенциарен орган – и около тези фигури  се е сформирала мафия. Някои от тях дори са се нарекли „Сивите вълци” и заедно с много други впоследствиеда се консолидират, за да си помагат в корупцията и да окупират възможно най-много властови позиции в системата на затворите, като много от тях бяха повишени през последните няколко години, включително един от лидерите им – Анатоли Борисов, който беше назначен на позицията комендант на Централния софийски затвор.

По време на служебното правителство по-рано през годината, агентите на БСП излязоха на светло, вярвайки че БСП ще спечели изборите след победата на президента Радев. Както е добре известно, имаше масови уволнения, които започнаха от началниците на държавните институции като Главния секретар на МВР и едва ли има важна институция, която да не е преживяла политически уволнения. Самата министърка на правосъдието се оплаква много пъти в медиите, че президентът използва необичаен натиск върху нея за промяна на електоралните закони, по начин по който самият президент иска. Трябваше да бъде припомнено на г-н Радев, че България е парламентарна република, а не президентска. Чрез служебното правителство наблюдавахме микроуправление на БСП с помощта на президента Радев.

june-2014-beatings-01

june-2014-beatings-02

От 2014 г. до 2017 г. Централния софийски затвор получава похвали от много инспектори на организации, свързани с човешките права заради подобрения на материалните условия и понижаване нивата на насилието, особено от страна на надзирателите биещи и измъчващи затворници. Затворът получи похвали дори за базовата поддръжка като боядисване на килиите и реновиране на помещенията за свиждане и адвокатско свиждане, както и много други подобрения директно влизащи в компетенциите на ръководството.

june-2014-beatings-03

june-2014-beatings-04

В резултат от реформите мафията сред бюрокрацията не беше доволна. Със спазването на закона и с персонал в затвора, оставен да си върши работата, масовият паричен поток от подкупи и присвоявания беше застрашен. Не се налагаше затворниците да дават подкупи на служителите в затвора, за да получат неща, на които имаха право. Нещо повече – бюджетът  на затвора за реновирането и поддържането му за първи път беше използван по предназначение; преди повечето от фондовете за затвора бяха присвоявани от предишната администрация.

При предишните началници на Централния софийски затвор кражбите и корупцията се вихреха, паралелно с това имаше масово нарушаване на човешките права, в следствие от което са съдебните дела в Европейския съд за правата на човека, където България беше накарана да заплати за съзнателните нарушения на човешки права от страна на тогавашния началник Петър Кръстев. До този ден има висящи дела по случаи от времето на Петър Кръстев.

june-2014-beatings-05

june-2014-beatings-06

На 12 април, 2017 г. началникът на Централния софийски затвор Йолант Йорданов беше временно отстранен, заради започнало разследване, свързано с реновирането на килии в затвора. Комитетът по предотвратяване на изтезанията (КПИ) и Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) бяха категорични, че ако България не подобри условията в затворите ще претърпи наказателни действия от страна на Съвета на Европа. В един обрат на събитията, началник на затвора в София, поздравяван за подобренията в него, е отстранен и на негово място е временно върнат Петър Кръстев – уволнен преди него за масово неспазване и нарушаване на човешките права точно преди очакваните инспекции от Съвета на Европа.

По този начин БСП е минирала Централния софийски затвор и националния пенитенциарен орган (ГДИН) с връщането на двама началници, които са известни с пълното си пренебрежение към дори най-основните човешки права, поставяйки нещата така, че идващите инспекции от Европа да са провал и да рефлектират върху настоящото правителство.

june-2014-beatings-07

june-2014-beatings-08

Освен това, има служители на БСП в пенитенциарната система, които съзнателно се опитват да саботират законодателните реформи, които минаха и влязоха в сила през януари 2017 г., и които са считани за голяма крачка напред от ЕС. Администрацията на затвора в Бобов дол лъжеха затворниците с месеци, че реформите в закона не са влезли в сила и че няма нови закони. Българско затворническо сдружение за реабилитация трябваше да да снабди затворниците в Бобов дол с новите закони, които администрацията там отказваше да покаже.

Освен конспирацията със поставянето на бюрократи, лоялни към БСП обратно на властови позиции, където те да си помагат и да имат достъп до държавни фондове, другата конспирация сред много от служителите на затворите е отказът да изпълняват новите закони, надявайки се че така ще докажат, че законите не работят, което да доведе до нови промени. Тяхната надежда е, че това ще направи БСП, след като от БСП вече се опитаха да блокират реформите в парламента.

june-2014-beatings-09

june-2014-beatings-10

С назначаването на началници като Свилен Цветанов и прословутия Петър Кръстев в българските пенитенциарни органи, е ясно, че временното правителство се е стремяло да направи идващите инспекции колкото се може по-трудни за новото правителство.

Нарушения, случили се по времето на предишното управление на Петър Кръстев като началник на Централния софийски затвор:

 • 8 юни, 2012 г. – наздирател рита затворник в гърба.
 • 13 юни 2012 г. – затворник е наказан, заради подаване на жалба срещу корумпирани служители, впоследствие преценено от Европейския съд по правата на човека за нарушение за човешките права като данъкоплатците са принудени да плащат за противозаконните действия на Петър Кръстев.
 • 27 юни, 2012 г. – посетител е ограбен от надзирателите в затвора.
 • 22 юли, 2012 г. – затворник е измъчван, за да се извлече информация за контрабанда;
 • 28 октомви, 2012 г. – намерени са половин килограм наркотици в Централния софийски затвор и торби с алкохол от вън, както и 20 мобилни телефона. Също така е намерена храна, открадната от затворническите лавки за контрабанда извън затвора;
 • 2012 г. – огромни бонуси като награда за Петър Кръстев от Държавно предприятие „Фонд затворно дело”, които по предназначение са за поддръжка на затворите и модернизация. Петър Кръств не е ремонтирал Централния софийски затвор, въпреки това награждава себе си с бонуси с пари на данъкоплатците.
 • Януари 2013 г. – затворникът Пеков е пребит от 10 надзиратели и получава изместване на рамото. Друг затворник – Мохамад моли надзирателите да спрат да бият Пеков заради рамото, при което служителите пребиват и него.
 • 21 януари, 2013 г. – на затворник е забранено да продължи образованието си, зам.-министърът на правосъдието и Административен съд  София – град отменят незаконната заповед на началника.
 • 13 март, 2013 г. – надзирател пребива затворник в 13-та група;
 • 17 октомври, 2013 г. – масов побой над 11 затворника в Централен софийски затвор, 11 от тях изведени в коридора, накарани да вдигнат ръцете си срещу стената и бити с палки, юмруци и дори метални прътове;
 • Септември, 2013 г. – 7 затворници пребити в 10-та група в масов побой, в който 2 смени надзиратели (около 40 човека) извеждат всички в коридора с ръце вдигнати срещу стената и пребиват общо всички като това се случва 2 пъти в един и същи ден;
 • Януари 2014 – затворник, тежко пребит от 10 надзиратели заради съмнение, че е пушил марихуана, след което Свилен Цветанов наказва затворника и с дългосрочно наказание – изолация на 18.02.2014 г.
 • 27 февруари, 2014 г. – началникът е съден заради отказ да снабди затворник с информация за излежавана присъда;
 • 30 април, 2014 г. – 2 затворници бягат от затвора, от работните си места, които не са били охранявани, като един от тях е подкупил администрацията на затвора да му даде работа, от която има досъп до стената на затвора. Въпреки че на конкретните затворници не е трябвало да се дава работа, особено на такова място, началникът на затвора не е уволнен. Единствено 1 надзирател губи работата си;
 • 2014 г. – Началникът по труда в Централния софийски затвор е арестуван за трафик и контрабанда и впоследствие разследван за намаляване на присъди на затворници срещу пари, което би могло да се случи единствено със знанието на цялата администрация на затвора;
 • Юни 2014 г. – 7 затворници пребити в 10-та група, 40 надзиратели се втурват към 11-та килия, докато всички там спят и пребиват затворниците в леглата им;
 • 31 октомври 2014 г. – 2 затворници са закопчани с белезници и измъчвани на 3ти пост; в резултат от това 1 от тях е заведен в болница;

За жалост, ако Министерството на правосъдието не реагира навреме срещу саботажа на БСП-кадрите в правителствените институции като Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” (ГДИН), българските данъкоплатци ще бъдат принудени да платят за нарушенията на човешките права от страна на корумпирани и непрофесионални бюрократи. Сефте, нали?

Джок Полфрийман, председател на Българско затворническо сдружение за реабилитация