Затворът в град Пазарджик е класика в жанра. Бях слушал много за това място, но сега съм тук и нямам думи да ви опиша какво изживявам. Тук почти всички са психично-разклатени или на косъм. Управата е на първо място. Началник на това заведение е Веселин Коцев и той се държи все едно е на пазара. Кара се, крещи и не знае буквата на закона. Или по-точно я знае, но се държи като сърдито хлапе. Трябва да стане неговото, без значение дали е правилно и законно. Тук всички заведени дела по повод чл.3 от ЗИНЗС ще бъдат и се печелят вече. Хората /данъкоплатците/ ще плащат, защото Веселин Коцев управлява все едно е ЕТ собственик на затвора в гр. Пазарджик. Да, няма условия и не зависи всичко от него, но той не иска да направи и това, което зависи от него.

Днес 05.09.2018г. ми показаха едно момче и ми казаха, че то е осъдено за радикален ислямизъм. Момчето беше с работни дрехи, но ми направи впечатление, че е без брада. Веднага попитах къде му е брадата, а лавкаджията ми отговори, че при тях в ТПО-то нямали право да носят бради. Стана ми много чудно, но на разговора беше и едно друго момче /на Лазар Колев брат му/ и то ми потвърди. Момчето, което ми потвърди, се казва Венцислав и ми разказа как е наказван официално за това нещо. Той е с брада и каза, че я носи защото има заболяване (псориазис) и го е срам да излиза на свижданията без тази брада. Тя криела раните му. Преди време отишъл в ТПО “Средна Гора” и го накарали да си махне брадата, а след като отказъл го наказали.

Бях изумен и се опитвах да свикна с този затвор. Тук съм от 02.05.2018г., а по затворите съм вече десет години и мислех, че съм видял всичко, но тук се изумявам много пъти на ден. В този затвор няма управа и ред, а най-важното нещо е да има напрежение и да няма никакво разбирателство. Много от момчетата са за лечебни заведения, но управата не върши нищо по въпроса. Коцев казва “съди ни” и решава проблема.  В нашата килия (701) на 7-мо отделение има едно много болно момче, но никой не върши нищо за него. Момчето се казва Джеко Катев и е израснало по домове за изоставени деца. То е с 80% инвалидност, заради психични проблеми /умствен дефицит/ и го държат тук. Момчето е гей. Дори се подиграват на негов гръб. Заради психичните си проблеми прекалява, но и управата не прави нищо. Абсолютно нищо. Аз и всички от спалното помещение обяснихме, че има проблеми с него, но управата се държа все едно е на пазара. Попитах защо така ни викат и говорят неприлични думи, а отговорът бе, че имали право и носели отговорност за думите си. Преди това Началникът бил на висок пост и… Не  го разбрах, но си тръгнах, защото беше истеричка. Ако попитате вие пред портала с микрофон в ръка или прекия Началник Коцев дали управата се е държала така, със сигурност ще обърне палачинката, но и без това не си върши работата. След разговора ни дойде да види дали поддържаме хигиената в спалното помещение и си намери нещо, за което да се заяде. Няма как да се поддържа хигиена в килия която е около 20кв.м. и в нея има 12 вишки, 10 шкафчета, настанени са 11 лишени от свобода и техния багаж. Има нещо, което е наподобяващо на тоалетна, няма топла вода и се къпем с вода от кофи, подгряна с бързовар, но трябва да се види. Подът е дървен и изгнил. Просто бях слушал за тук, но трябва да се види, не може да се опише.

Преди две седмици бях извикан на разпределение и бях преместен от 9-то отделение в 7-мо. Тук бях настанен в 701 килия. Извика ме г-жа Стойчева, която е ИСДВР на отделението и ми каза, че специално е направила тази килия за непушачи, за да имало къде да спя. Беше много бесна и сърдита, че Началникът и разпоредил да направи килия за непушачи в нейното отделение и не го криеше. Аз се зарадвах, че ще съм с непушачи, но се оказах разочарован. Тя направила килията за непушачи с тежки усилия. Извикала отговорника на килията и го накарала да и предадат една обща декларация, че няма да пушат в килията. След това ме настани и ми каза, че трябва да и казвам ако някой пуши вътре. Беше се престарала с посрещането ми в отделението. Беше създала излишно напрежение, но тук това е закон: ”разделяй и владей”. Трябва всички да се карат и да няма разбирателство. Тук, в този затвор няма килии за непушачи и са ми сърдити, че не пуша. Вече четвърти месец съм тук и съм заявил на Началника пред цялото разпределение, че не се храня с месо и месни продукти, но той и за това ми е сърдит. До днес не пожела да ме постави на вегетарианска диета.

Тук храненето става в столовата, но тя е под всякаква критика. Не знам каква роля играе ГДИН и ХЕИ в цялата схема, но е пълно с плъхове и няма никаква хигиена. Скоро валя дъжд и столовата се наводни, всички се чудеха как да спасяват хляба. Началникът е забранил от столовата да си вземеш порциона или хляба и да ги качиш в килията, за да се храниш там. Тук това е забранено. Старшините нямат представа от закон (ЗИНЗС и ППЗИНЗС). Правят си претърсване без да има някой до багажа, и никога не спазват чл. 87 ППЗИНЗС, но това е утвърдена практика. Няма да отварям дума за надзорно-охранителния състав тук, че това е болна тема точно сега, защото преди дни един старшина сгази и уби едно 16 годишно момченце с 1.58 промила алкохол в кръвта.

Тук няма топла вода по чешмите и се къпем с кофи от бързовар. Водят ни в общата баня два пъти седмично, както пише в ЗИНЗС. Правят ремонт, но е под всякаква критика. Пускат външни фирми при повече от 250 човека работна ръка. Всеки се бори за работа и иска да намали присъдата си, но те подписват договори с фирми, които пращат работници. Няма да ви казвам, че работниците си тръгват в Петък на обяд и идват в Понеделник след обяд, а понякога си миришат на алкохол.

Тук никой не бачка по закон и момчетата не знаят какво е план на присъдата. Още ги лъжат, че трябва да паднат под 5 г. остатък за да отидат в ТПО. Социалните работници си карат по старият ЗИНЗС, но той не е и много стар. Смениха го преди почти две години. Забравих да ви кажа, че в този затвор няма стая за удължено свиждане. Усвоили парите и направили нещо си… Освен това от този специален затвор никой няма право на домашен отпуск. Никой не си ходи в отпуск, но отговора на управата е, че такава била практиката им. Добре че нямат практика да изпълняват смъртните наказания, защото от онези години тук нищо друго не се е променило. Храната е ниско-калорична и момчетата изгледата така, все едно са в концлагер. Фашисти!!!

Мога да пиша за тук още много, но няма да ви кажа нищо ново. Това е всеобща тайна, която ГДИН и Министерството знаят по-добре от нас, но я подкрепят. Та нали те режисират сценария. Те се грижат да се мачкат хора като нас. Важното е да нямам контакт със семейството и да има поне 10 човека в стая. Сега сме 11 лишени от свобода в една килия, но преди по-малко от месец бях в килия с десет човека, без тоалетна, а в съседната 8-9 човека и ни делеше “дебела плътна врата”, направена от одеало. Всичко тук е долнопробно. Разбира се и във всяка килия има неразбирателство и дразги, но това е една от най-важното цели при настаняването. Така пише в Пазарджишкият ЗИНЗС.

На мястото, където се провежда престой на открито, няма навес и когато вали дъжд няма къде да се скриеш, но трябва да те успокоява това, че няма нито един уред за трениране и няма турнири по никакъв спорт, поне нямаше това лято. Лавката е под всякаква критика, но няма да я позорим, защото има най-важното като артикул – вафла с облика на Бойко Борисов и се казва Б.Б.

Няма и стая за адвокат. Няма как да си размените документи, но всичко е точно, нали това е целта. Тук трябва да попитам ГДИН защо съм тук, където пребивават предимно лишени от свобода от ниските слоеве на обществото? В заповедта ми за превод пише, че подготвям бунт и се притесняват, че лесно манипулирам лишените от свобода от ниските слоеве на обществото, защото са неграмотни. Тук почти никой не можа да пише и чете, а и всички ме питата къде да пишат и как да ви съдят, уважаеми началници на ГДИН и госпожо Министър на правосъдието, или това просто е драсканица, написана за момента. А, забравих и едно от най-важното неща. В досието ми пише, че съм ООБ!!! Особено Опасен за Бягство. От тук бягството е невъзможно. Затвора е много-строго охраняван и нямам шанс. Много сериозно си гледате работата.

Хареса ми само това, че сте оставили ниша и на лишените от свобода да изкарват пари. Всеки ви съди и няма шанс да загуби дело. Това ви е най-коректната постъпка през последните десетилетия или аз късно разбрах. Благодаря Ви!

От Станислав Ангелов Методиев, БЗСР

Допълнение:

За Васил Атанасов Петров

Това е едно глухо-нямо момче, което изтърпява присъда в затвора град Пазарджик, но никой не работи с него. Никой не го разбира и той не разбира никого, но тук важното е, че си престъпник. Щом си тук, значи нямаш права и право на живот. Това момче се унижава ежедневно от лишените от свобода и управата, но какво от това. Ние сме за това и ще му помогнем. Той иска помощ от сдружението.