На 26.07.2012 Българското затворническо сдружение за рехабилитация (Б.З.С.Р.) беше регистрирано в Софийския съд на България. Ние сме асоциация, включваща само бивши и настоящи затворници. Сдружението е гласът на тази част от обществото, която досега беше абсолютно игнорирана- на лишените от свобода. Нашата цел е да намалим разликата между правата на затворниците в България в тези в други страни членки на ЕС. В момента българската съдебна система е регистрирала най-много нарушения на човешките права от всички други странни членки на ЕС. Въпреки това нехуманната политика на българската затворническа система години наред остана незабелязана от интернационалните и европейските общности. Целта на сдружението е трудна за постигане, т.к. всеки аспект поставен за преразглеждане, е обречен на провал от властващата в страната апатия, мързел, алчност и връзкарство в България.

България е една от страните членки на ЕС, която има затвори без тоалетни или течаща вода в килиите. Това обикновено означава, че в една килия около дванадесет затворника трябва да се изхождат в отворени кофи. В България лишените от свобода нямат право на помилване. Свижданията са по 40 минути два пъти в месеца и то само зад решетки. Вредните последствия от тези процедури върху семействата и психическото състояние на самите затворници са добре документирани, но въпреки това българското правителство все още използва практиката от 19ти век “заключи и забрави”. България е една от последните страни в ЕС, в която все още има доживотна присъда. Освен това няма максимален срок за лишаване от свобода и хора биват осъдени да умират в затворите.

Българския наказателен кодекс и административно законодателство са хиляди години по-назад от тези в западно-европейските страни. Да се построят нови затвори би било безсмислено, ако същите корумпирани администратори останат на постовете си и ако закона, позволяващ им да вземат произволни решения, не бъде променен.

  1. Настоящия закон трябва да бъде променен в такъв, който защитава правата на затворниците. Например, българската затворническа администрация в момента НЕ е задължена да дава обяснения защо не допуска условното освобождаване на затворници.
  2. Администрацията трябва да бъде прочистена от връзкарството, като всички назначения трябва да бъдат преразгледани. Трябва да бъде основана независима комисия, която да приема оплакванията и молбите на затворниците.
  3. Наказателното право трябва да бъде променено така, че затворите да НЕ се пълнят с дребни крадци. За кражба на 20 евра човек може да получи присъда до две години. Б.З.С.Р. не смята, че такива присъди могат да решат съществуващите социални проблеми в страната.

Б.З.С.Р. е в солидарност с Емил Орлинов Алексиев, който излежава присъда в Централния софийски затвор.Той е инвалид и беше жестоко пребит с дървена пръчка от охраната на затвора. Колегата Алексиев беше достатъчно смел да предяви оплакване, което достигна до ръцете на охраната и сътрудничещите им “летящите маймуни”. От тогава той е жертва на постоянен физически тормоз.

Б.З.С.Р. моли за помощ и солидарност от цяла Европа. Надяваме се, че веднъж, когато хората се запознаят с ужасното положение в българската съдебна система, те ще подкрепят реформите в корумпираната България.

С уважение,
Председателят на Б.З.С.Р-Джок Полфриймън
София , 12.09.2012